_DSF0437

Historia

Stockholms Tennishall byggdes 1976 av Jan-Erik Lundqvist, en av Sveriges genom tiderna största och framgångsrikaste tennispelare. Hallen fick vid byggandet ett 25-årigt markarrendeavtal med Stockholms Stad och det var meningen att hallen skulle rivas redan 2001. Så blev inte fallet. Arrendet har förlängts i omgångar och efter beslut i Marknämnden den 13/10 2005 får hallen nu vara kvar tills dess att en ny hall står klar i närområdet.
Hallen ligger på klassisk idrottsmark. Här fanns redan på 30-talet nio stycken grusbanor och strax intill, där Kristinebergs IP nu ligger låg den legendariska Stockholmsvelodromen där man arrangerade cykel- och motorcykeltävlingar på 20- och 30-talet. Området har alltid varit förknippat med idrott och tennis – och paradoxalt nog heter kvarteret där hallen ligger just ”Tennisbollen” . . .

Janne Lundqvist hade en vision och en dröm om att bygga en hall som främjade tennisspelet bland de breda massorna. Tennis var på 60 och 70-talet lite av en snobbsport. Tennis för alla var Jannes paroll när han byggde hallen. Ingen klubbtillhörighet och moderata priser. Det var förmodligen detta som gjorde att staden var välvilliga och släppte till både mark och kommunal borgen. Vi hoppas staden är lika välvilliga i framtiden och att vi kan föra Jannes tradition vidare.
Janne pensionerade sig efter väl förättat värv sommaren 2004 och hallen drivs fortsättningsvis av Stockholm Tennis AB, ägt av ett par stamgäster i hallen som skall försöka hålla hallen vid liv i Jannes anda – med vissa små förändringar . . . men fortfarande med samma motto:
Tennis till folket och folk till tennisen

Björn Borg har generöst skänkt en stor del av sina legendariska racketar till hallen (se bilden ovan!). De klassiska träspadarna från minnesvärda finaler sitter snyggt inramade på ”Björn Borgväggen” tillsammans med beskrivande text. Fotografen Jakob Forsell har även bidragit med en samling minnesvärda svartvita bilder på Björn som sitter uppe i klubbrummet. Vidare hittar du racketar, bilder, autografer mm från många andra världsstjärnor i vår samling.
Bara detta är värt ett besök!

sthlm-tennis-logo-ny
  1. mån - tor
  2. fre
  3. lör
  4. sön